Ankara Kalesi, Pilavoğlu Han, Hanlar sk. no:3 Koyunpazarı-ANKARA
Öncelikle malzemenin temizliği yapılır. Boya sökücü kimyasalların (solver) yanında fırça ya da zımpara yardımıyla doğrudan el gücü ile de temizleme yapmak mümkündür. Temizlik sonrası tamiri gerektiren bölümler aslına uygun malzeme ile eskisi gibi onarılır. Onarılacak parçaların, cinsleri itibarıyla bazen birden fazla ustanın elinden geçmesi gerekebilir. Tamirden sonra ahşapta kurt varsa ilaçlanır ve muhtelif dolgu malzemeleri ile doldurulur. Çeşitli ölçülerdeki zımparalamanın ardından malzemeye ve isteğe bağlı olarak cilalama (gomalak) yapılmalıdır.
Gomalak bir tür reçinedir. Uzak doğuda bazı böceklerin yumurtalarının etrafına salgıladıkları kırmızı bir –boyar- madde ile ağaçtaki reçinenin karışması sonucu meydana gelir ve bu malzeme arıtılarak tıpkıbalık pulları şeklindeki haline dönüşür. Gomalak belirli oranlarda saf alkol içinde eritilerek kullanıma hazır hale getirilir. Sadece sıcak ortamda cilalama yapmak mümkündür.
Cila yapılacak malzemeye bağlı olarak genellikle cila bezi, pamuk ve/veya fırça ile gomalak cila yapılabilir. Yine malzemeye bağlı olarak yoğun halinden başlanan cilalama işi inceltilmiş haliyle defalarca devam ettirilerek sonuçlandırılır. Cila aralarında zımparalama özellikle yüzey pürüz hale gelinceye kadar devam ettirilir.Son aşamada alkollü bir bezle bir cila daha yapılarak eşyadaki parlaklık isteğe göre sona erdirilerek mat bir görünüm elde edilebilir.
Gomalak doğal bir reçine olduğu için ağacın liflerinin içine yerleşip besler ve ağaca canlı bir görüntü verir. Vernik ise, cam tabakası gibi ağacın üzerinde bir perdesi görünüm yaratır. Verniğin tek avantaji sürüldüğü malzemenin üzerine konulan sıcak bardak veya fincan gibi bir eşyanın iz yapmasını önler. Gomak cilalı eşya sürekli özen gösterilerek kullanımı gerekir. Temizliği hafif nemli bir toz beziyle yapılmalıdır.